2012-04-07

Cum sa comunicati cu un arhitect




Daca aveti un teren, sau doriti sa va cumparati unul pentru a va construi propria casa veti apela, cel mai probabil, la ajutorul unui arhitect.


Comunicarea este totul atunci cand vine vorba de o colaborare intre un client si un arhitect. Doar printr-o comunicare foarte buna se poate duce la bun sfarsit un proiect reusit. Cat de bine comunicati cu arhitectul pe care l-ati angajat se va vedea chiar in designul casei. Se va observa cat de bine va reperezinta locuintanevoile si cat de mult sunt gusturile dumneavoastra “prezente” in imobil.
Iata cateva sfaturi oferite de Richard Taylor, un arhitect cunoscut,  site-ului Zillow, care va vor ajuta pe parcursul colaborarii cu un architect.

1. Nu grabiti procesul de design.
 Designul unei case trece prin mai multe etape. Pe masura ce proiectul evolueaza, fiecare etapa devine mai detaliata si mai concreta decat cea anterioara. Pasii initiali sunt doar de natura conceptuala si nu au un scop clar. Prviti intreg proiectul per ansamblu si nu intrati inca in detalii.Arhitectul nu trebuie sa inceapa etapa urmatoare daca nu sunteti multumit sau nu ati inteles ideile primare ale proiectului.


 2. Priviti proiectul intr-o alta dimensiune. 
Arhitectii sunt foarte buni la a privi planuri 2D si a le vedea in 3D, insa dumneavoastra probabil ca nu puteti face acelasi lucru. Pericolul in a lucra cu desene in 2D consta in faptul ca ceea ce vedeti pe hartie nu coincide cu ceea ce vede arhitectul. Desenele 3D va vor ajuta sa vedeti proiectul cu “alti ochi” si sa simtiti cu adevarat caracterul spatiilor si al obiectelor desenate. Acest lucru va va apropia de arhitect si veti fi cu siguranta la acelasi nivel. Nu aprobati un design pe care nu l-ati vazut destul, sau pe care nu l-ati inteles exact.

3. Limbajul arhitectural.
Este posibil, ca uneori, arhitectul sa foloseasca un limbaj mai putin familiar prin utilizarea unor termini specifici meseriei sale. Atrageti-i atentia cand nu intelegeti un termen sau o exprimare. Daca nu ati terminat aceiasi facultate cu arhitectul nu aveti de unde sa stiti ce este aceea o cornisa, un solbanc sau un bovindou. Nu ezitati in a cere toate explicatiile de care aveti nevoie.


4. O poza valoreaza cat o mie de cuvinte.
 Este important sa-i spuneti arhitectului ceea ce dorti. Mai bine decat atat, ii aratati! Aratati-i cat mai multe poze care sa exprime dorintele dumneavoastra. Este cel mai usor mod prin care va veti arata ideile si gusturile si veti face ca proiectul sa urmeze directia cea buna. Puteti utiliza fotografii din reviste.


5. Notati toate ideile.
 Toate ideile pe care le aveti sau tot ce doriti sa-i comunicati arhitectului ar trebui sa le notati intr-un carnet. Designul unei case presupune foarte multa munca si din cauza neatentiei sau a oboselii puteti omite idei importante.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu